Nauka
0

CERN otkriva tajnu mračne materije

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Instrumenti iz eksperimenta velikog sudarača čestica (LHC) mogli bi da registruju tamnu materiju, za koju naučnici smatraju da čini 25 odsto univerzuma, iako njeno postojanje nije nikada dokazano, saopštili su danas naučnici.

Šef istraživačkog centra Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Dieter Heuer izjavio je da dokaz o postojanju tamne materije može da se pojavi tokom eksperimenta u kojem se ponovo stvaraju uslovi koji su vladali u vrijeme velikog praska i nastanka svemira.

"Mi ne znamo šta je tamna materija. Naš LHC mogao bi da bude prva mašina koja će nam omogućiti uvid u tamni univerzum. Otvaramo vrata za novu fiziku, za period novih otkrića“, reako je Heuer na konferenciji za novinare.

Astronomi i fizičari kažu da je trenutno poznato samo pet odsto svemira i da ostatak čine tamna materija i tamna energija, u odnosu 25 prema 70 odsto.

Eksperiment se izvodi u ovalnom tunelu dužine 27 kilometara ispod granice Francuske i Švicarske. U toku je priprema čestica za sudar na visokom energetskom nivou, što će biti obavljeno krajem mjeseca.

Višestruki sudari oslobodiće energiju od sedam tera-elektron volti, što znači da će svaki od njih biti minijaturni veliki prasak.

Naučnici se nadaju da će na ovaj način doći do podataka koji će se potom analizirati u laboratorijama širom svijeta.

Sudari čestica biće obavljani sa manjim prekidima do kraja 2011. godine. Potom će mašina biti ugašena na godinu dana, radi priprema za izvođenje eksperimenata na dvostruko većem energetskom nivou u narednim godinama.