Nauka
21

Čelnik Tesle i SpaceX-a: Na Mars bismo trebali baciti nuklearnu bombu

Klix.ba
Čelnik kompanija Tesla i SpaceX Elon Musk gostovao je u emisiji američkog komičara Stephena Colberta.

U novoj emisiji pod nazivom "The Late Show" Colbert je Muska podsjetio na reputaciju "spasioca" ali i mogućeg "zlikovca" s obzirom na njegov životni rad i enormno bogatstvo kojim raspolaže.

"Ja samo pokušavam da radim dobre i korisne stvari", rekao je Musk koji je poznat i kao osnivač PayPala, stranice Zip2 i projekta SolarCity.

Musk se nalazi i na čelu automobilske kompanije Tesla koja trenutno razvija automatizirani električni punjač, a koji svojim oblikom i kretanjem podsjeća na zmiju.

"Kada je prototip punjača automobila u pitanju, bilo bi poželjno da pokraj njega ništa ne ispustite iz ruku", našalio se Musk.

Colbert se osvrnuo i na možda i najambiciozniji san Elona Muska, a to je omogućavanje brzog međuplanetarnog putovanja i snižavanje njegovih cijena. Kada je u pitanju nastanjivanje marsa, Musk je vrlo direktan po pitanju načina na koji bi se Crvena planeta pretvorila u nastanjiv dom.

"Mars je trenutno nenastanjiv i prvobitno ćemo živjeti u prozirnim kupolama, ali ćemo ga naposljetku pretvoriti u planetu sličnu Zemlji tako što ćemo ga zagrijati. Najbrži način jeste baciti termonuklearne bombe iznad polova, a spori način je stvaranje efekta staklenika kao što to radimo na Zemlji", objasnio je Musk.

On je dodao da je ključ stvaranja međuplanetarnog života kreiranje raketa koje možemo koristiti više nego jednom.

"Rakete su danas vrlo skupe jer se koriste samo jednom. Kada bi ih mogli koristiti kontinuirano njihova cijena bi se mogla usporediti sa cijenom avionskog leta", rekao je Musk koji je prije nekoliko mjeseci doživio rušenje jedne od svojih raketa.

Ipak, on predviđa da će ljudska posada za dvije ili tri godine bezbjedno moći putovati u svemir upravo koristeći raketu Falcon iz programa SpaceX-a. Ipak, najveći Muskov san jeste stvaranje sistema obnovljive i čiste energije.