Nauka
0

Ćelije kože je moguće pretvoriti u krv

Sarajevo-x.com
Pacijenti bi uskoro mogli primati krv nastalu od njihove vlastite kože nakon značajnog otkrića britanskih naučnika.

Perspektiva metode stvaranja vlastite krvi može značiti i kraj beskonačnih donacija krvi stranaca kako bi se stvarale potrebne zalihe.

Naučnici su saznali da je ubrizgavanjem proteina DNK i "koktela" molekula u ćelije kože iste moguće pretvoriti u krvne ćelije, piše "Daily Mail".

To znači da pacijenti koji trebaju transfuziju, kao što su pacijenti koji boluju od raka ili leukemije, mogu dobiti krv koja im savršeno odgovara, bez rizika od infekcije.

Naučnici su analizirali ćelije kože odraslih osoba i novorođenčadi i zaključili da, ma koliko je osoba stara, njihove ćelije se mogu pretvoriti u krv.

Oni sada žele izvršiti testiranja u kojima će ispitati da li su ove krvne ćelije sigurne za ljude, poput onih koje pacijenti dobijaju normalnom transfuzijom. Testovi će biti sprovedeni 2012. godine što ukazuje na mogućnost da bi ova metoda mogla biti dostupna u bolnicama u sljedećih nekoliko godina.

U prošlosti su naučnici "uzgajali" krvne ćelije iz matičnih ćelija odbačenih embrija namjenjenim in vitro oplodnji kao i fetusa nakon abortusa. U ovom posljednjem otkriću naučnici su uspjeli po prvi put pretvoriti žive ćelije kože u krvne ćelije.

Oni tvrde da je nova metoda mnogo brža jer stvara krv odrasle osobe, za razliku od krvi koja se dobija koristeći embrije i fetuse.

"Mislim da će prvi na listi za primjenu ove metode biti pacijenti koji boluju od leukemije. Mogućnost pretvaranja ćelija kože u zdrave krvne ćelije predstavlja dobar zamjenski proizvod koji bi mogao pobijediti ćelije leukemije", rekao je naučnik Mick Bhatia.

Ovo istraživanje daje mogućnost da se iz ćelija kože stvore i neke druge vrste ćelija. Naučnici bi mogli stvarati moždane ćelije za tretman pacijenata sa Alzhajmerovom i Parkinsonovom bolešću.

Naučnici tvrde da ova metoda omogućava ljudima sa rijetim krvnim grupama da stvaraju vlastite zalihe krvi kako bi ih čuvali za sebe ili pomogli drugim ljudima kojim je ta krvna grupa potrebna.