Nauka
0

CeBIT 2004 prošao u znaku Samsunga

NINA/Sarajevo-X
Korejski Samsung prikazao je na prošlom sajmu CeBIT 2004. u Hannoveru niz novih rješenja iz oblasti informatike i telekomunikacija te uređaje za kućnu zabavu i proglašen je za brand s najbržim rastom u svijetu.

Među proizvodima koji su najviše privukli pažnju posjetitelja sajma bili su Samsungovi televizori od čak 80 inča (dva metra), s plazma ekranom i tekućim kristalima (TFT LCD), s vidljivom dijagonalom ekrana od 57 inča (142,5 centimetra).

Ova dva najveća televizora na svijetu u svojoj klasi su s ravnim ekranom, s tim što veći ima debljinu od 11, a manji svega osam centimetara i može se okačiti na zid, kao umjetnička slika.

S tako velikim ekranom i odličnom kvalitetom slike, 80-inčni Samsungov televizor pruža potpuno novo iskustvo u praćenju TV programa, nudeći realne, visoko definirane (high definition - HD) slike, čak i pri dnevnom svijetlu.

Uz televizore velikih dimenzija, Samsung je predstavio i Hiper DVD player koji je ekvivalentan HD-televizorima i daje nesvakidašnje oštru sliku, sa 16,7 miliona boja tokom reprodukcije diskova.

Samsung je predstavio mobilni telefon nove generacije koji ima opciju videotelefonije u realnom vremenu, s ugrađenom rotirajućom digitalnom kamerom i visokokvalitetnim TFT kolor ekranom.

Posjetitelji sajma CeBIT, koji je trajao od 16. do 24. marta, imali su priliku prvi vidjeti mobilni telefon u Europi s digitalnom fotokamerom rezolucije od jednog megapiksela i blitzom koji može snimati i videozapise odlične kvalitete, s displayom na preklop, a može se rotirati oko svoje osi.

Predstavljeni su i kolor televizori s ravnim ekranom u LCD tehnologiji, veličine dijagonale od 17 i 22 inča (42,5 i 55 centimetara) u wide screen, koji mogu da se upotrijebe i kao monitori za računare.

Samsung je predstavio i novu amatersku videokameru, nazvanu DuoCam, koja u sebi kombinira videokameru mini DV formata i digitalni fotoaparat visoke rezolucije.

Osam Samsungovih proizvoda, koji su posljednja riječ tehnike, nagrađeni su na manifestaciji "iF Design Awards 2004", za uspješan dizajn i funkcionalnost.