Nauka
2

Carmen Electra u službi nauke: Kako objasniti svemir u samo četiri minute

Klix.ba
Pored ozbiljnih naučnih prezentacija, objava u naučnim listovima i magazinima, pogled na svijet može poprimiti opušteniji i humorističan oblik.

Najbolja destinacija za publiku željnu smijeha baziranog na knjigama poput "Autostoperski vodič kroz galaksiju" jesu YouTube i kanali poput Exurb1a gdje se na šaljiv način običnim gledateljima približavaju malo komplikovanije pojave u životu.

Jedan od često neshvaćenih koncepata jeste današnje shvatanje svemira, tj. naučne teorije koja se zove Standardni model. Od najmanjih čestica do najznačajnijih sila, četverominutni video kroz zanimljiv i dopadljiv način približava ono što do danas sa sigurnošću možemo reći da znamo.

Video vas vodi kroz osnove poredeći ih s konceptima i likovima iz pop kulture (Carmen Electra kao elektron i slično). Recimo, voditelj subatomske čestice poredi s osobama koje imaju često promjenjivo raspoloženje jer npr. elektroni mogu da se ponašaju kao čestice, ali i kao talasi.

Nakon Standardnog modela, video prelazi na stvari poput biologije i dijelove svemira koje možemo vidjeti golim okom, a to su planete, zvijezde, galaksije i crne rupe.

Naposljetku, voditelj koji je usput i student filozofije, dotiče se još uvijek misterioznog poimanja vremena, mogućnosti postojanja paralelnih svemira i skrivenih dimenzija.

Vezani članci