Nauka
0

Bubrezi zahvaćeni rakom pogodni za presađivanje

FENA
Bubrezi zahvaćeni rakom pogodni su za presađivanje i u ovoj godini je uspešno izvedeno nekoliko takvih operacija, saopćili su američki hirurzi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Maryland u Baltimoreu.

Presađivanje bubrega na kojima su se pojavili tumori obavljeno je na pet pacijenata. Ljekari su prije operacija razmotrili sa primaocima sve aspekte predstojeće intervencije i razjasnili im stepen opasnosti od korišćenja takvih organa, prenio je BBC.

Hirurzi su poslije vađenja donatorskih organa na njima otkrili tumore veličine od jednog do tri centimetra, od kojih su dva bila dobroćudna, a tri zloćudna. Ljekari su obavili transplataciju poslije odstranjivanja tih tumora.

U periodu od devet do 14 mjeseci poslije tih operacija jedan pacijent je umro od uzroka koji nisu povezani s presađivanjem, dok se ostala četiri pacijenta osećaju dobro, naveli su ljekari. Član hirurškog tima Michael Phelan je izjavio da je metoda presađivanja organa zahvaćenih tumorima proturječna i povezana sa određenim rizicima.

On je ocijenio da se, bez obzira na to, slične operacije mogu obavljati u svim slučajevima kada postoji prijetnja po život pacijenta tokom čekanja zdravog donatorskog organa.