Nauka
12

Britanski naučnici tvrde: Kleopatru nije usmrtila zmija

Klix.ba
Klopatra
Klopatra
Priču o Kleopatri, egipatskoj kraljici za koju se vjerovalo da je umrla nakon zmijskog ujeda, naučnici s Univerziteta u Manchesteru su označili kao nemoguću, piše BBC.

Egiptolozi i eksperti za zmije su se udružili i ispitali istinitost priče koja govori da je Kleopatru usmrtila kobra skrivena u korpi smokava. Međutim, oni tvrde da se zmija dovoljno velika da usmrti kraljicu i njene dvije sluškinje nikako nije mogla sakriti. Također, istakli su da tri uzastopna ujeda nikako nisu mogla biti fatalna.

Kleopatra je umrla 30. godine prije Krista kada je imala 39 godina. Njena životna priča i smrt su postali dio popularne legende koja je iskorištena za snimanje filmova i serija.

Rimski izvori govore da je kraljica namjerno iskoristila zmiju kako bi okončala svoj život. No, naučnici Joyce Tyldesley i Andrew Gray tvrde da bi kobra koja bi mogla usmrtiti tri osobe morala biti prevelika da bi se sakrila na način koji je opisan u priči.

Kobre mogu narasti do 2,5 metara, a eksperti tvrde da je nemoguće sakriti toliku zmiju. Čak i da je to istina, zmija ne bi mogla usmrtiti Kleopatru i njene dvije sluškinje.

"Ne samo da su kobre prevelike, nego postoji samo 10 posto rizika da ćete umrijeti od zmijskog ujeda. Većina ujeda su 'suhi', što znači da zmije ne ubrizgavaju otrov. No, to ne znači da nisu opasne. Otrov izaziva nekrozu koja ubija polako. Zbog toga je nemoguće da zmija ubije tri osobe jednu za drugom. Zmije štede otrov za situacije kada im je potreban", izjavio je Gray.