Nauka
3

Britanski astronomi usklađuju potragu za vanzemaljskim signalima

FENA
Britanski naučnicii iz 11 ustanova uspostavili su mrežu kako bi uskladili napore u potrazi za inteligentnim vanzemaljskim životom, javio je BBC.

Engleski astronom Martin Rees bit će čelnik ove Potrage za vanzemaljskom inteligencijom (Seti).

Grupa traži samo oko 1,2 miliona eura godišnje kako bi dobila mogućnost slušanja na radioteleskopima i analizu podataka. Trenutno najviše rada u oblasti Seti se obavi u SAD-u, a finansira se uvelike privatnim donacijama.

"Ne znam postoje li (vanzemaljci), ali očajnički želim saznati. Moguće je da smo sami u svemiru. Pomislite na posljedice toga. Ako smo sami u svemiru onda je cijela svrha svemira u nama. Ako nismo sami onda je to zanimljivo na sasvim drugi način"; rekao je Alan Penny, koordinator britanske mreže Seti, prenosi Hina.

Britanci su povremeno bili angažirani u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom. Tako su od 1998-2003 u Jodrell bank opservatoriju koristili 76-metarski radio teleskop Lovell u potrazi za signalima s oko 1000 okolnih zvijezda.

Projekt Feniks na kraju nije otkrio ništa. Jodrell je otada moderniziran povezujući se optičkim vlaknima u 217 km dug antenski niz s još šest teleskopa u Engleskoj.

Ovaj sistem poznat kao eMerlin bio bi daleko jače oruđe za pretraživanje neba u potrazi za vanzemaljskim signalima.