Nauka
2

Britanski astronaut Tim Peake se vraća na Zemlju nakon što je pola godine proveo u svemiru

Klix.ba
Britanski astronaut Tim Peake priprema se za povratak na Zemlju nakon historijske šestomjesečne misije u svemirskoj stanici.

Tokom vremena provedenog gore, Peake je postao prvi britanski astronaut koji je "hodao svemirom", upravljao robotom na Zemlji i trčao Londonski maraton iz svemira.

Soyuz kapsula u kojoj će biti Peake i dva člana posade RusYuri Malenchenko i Amerikanac Timothy Kopra sletit će u Kazahstan u 11:15 sati po našem vremenu u subotu.

"Bilo je to fantastičnih šest mjeseci ovdje gore i zaista nevjerovatno iskustvo. Radujem se što dolazim kući, što ću vidjeti prijatelje i porodicu, ali nedostajat će mi ovo mjesto (Međunarodna svemirska stanica)", rekao je Peake.

Danas je NASA-in astronaut iz SAD-a Tim Copra predao komandu svom kolegi Jeffu Williamsu.

Astronaute će na Zemlji dočekati tim stručnjaka koji će im pomoći da izađu iz kapsule i tim ljekara koji će ih odmah pregledati.

Peake je iza sebe ostavio 250 eksperimenta koje je izveo u medicinske svrhe. Također, uveseljavao je Zemljane svojim nestašlucima koje je odlučio napraviti posljednji dan, te oduševio sve fotografijama Zemlje iz svemira.