Nauka
0

Britanac napravio model mogućeg originalnog izgleda Stonehengea

Sarajevo-x.com
Profesionalni kreator puzzli, Britanac Bruce Bedlam tvrdi da je riješio jednu od najvećih zagonetki svih vremena – kako je prije izgledao i čemu je služio kameni neolitski spomenik Stonehenge.

56-godišnji Bedlam izgradio je kompjuterski model i maketu drevnog kamenog spomenika kako on vjeruje da je originalno izgledao. "Ovaj projekt sam tretirao kao običnu slagalicu kojoj nedostaje mnogo dijelova i došao sam do zaključka da je Stonehenge morao biti zgrada. Zašto ne?", izjavio je Bedlam.

[SLIKA]1[/SLIKA]Bedlam tvrdi da je Stonehenge imao veliki kupasti krov napravljen od drveta. Prema njegovoj teoriji, drvene grede koje su činile krov iznad spomenika, bile su stabilne zahvaljujući silama gravitacije i spojene u oblik koji je bio akustično savršen.

Krov je bio sačinjen iz tri prstena – prvi i najveći prsten činio je polovinu ukupne visine građevine. Drugi prsten bio je dvije trećine visine građevine, a treći prsten odnosio se na sami vrh građevine.

Također vjeruje da je položaj spomenika bio veoma važan te da bi sunčeva svjetlost na zimski i ljetni solsticij osvjetljavala interijer kroz jedna od ukupno deset vrata. Ogromni interijer bio bi osvijetljen u različita doba dana i svaki dio građevine bio je povezan sa brojem tri, tvrdi Bedlam.

Bedlam također vjeruje da je Stonhenge korišten više u političke svrhe, nego u religiozne, kako se danas vjeruje, te da je Stonehnege bio mjesto na kojem su donošene veoma važne odluke.