Nauka
9

Brian Greene: Prostor i vrijeme su možda samo posljedica nečeg puno bitnijeg

Klix.ba
Američki teoretski fizičar Brian Greene je u razgovoru za Bunisess Insider iznio svoj stav o tome šta bi mogla biti sljedeća revolucija u nauci. Prema svemu sudeći, ona se danas čini dijelom naučne fantastike.

Generalni konsenzus među fizičarima jeste da prostor i vrijeme predstavljaju stvarni, fundamentalni nivo prilikom bilo kakvog pristupanja opisivanju realnog svijeta.

Pojedini fizičari, uključujući Greenea, koji rade na "egzotičnim temama" kao što je Teorija struna i Teorija svega, prilikom svoga rada susreću ukazatelje na mogućnost da prostor i vrijeme ipak nisu fundamentalni u našem shvatanju stvarnosti.

"Možda su prostor i vrijeme ono što u nauci nazivamo pojavni ili posljedični koncept, a dobar primjer toga je naše poimanje temperature. Svi znamo šta temperatura znači, shvatamo njen značaj i razlikujemo toplo od hladnog. Ali u isto vrijeme znamo da je temperatura posljedična ideja, jer postoji znatno fundamentalniji opis stvarnosti", kaže Greene.

Naime, nešto je hladno kada se čestice materije kreću sporo, a nešto je vruće kada se čestice materije kreću vrlo brzo. Dakle, fundamentalna ideja se krije u kretanju atoma, a to doživljavamo kao temperaturu, kao toplo i hladno.

"Možda su upravo prostor i vrijeme kao temperatura. Možda su oni samo posljedica nečeg još fundamentalnijeg. Ukoliko me pitate gdje se krije sljedeća revolucija, onda smatram da će se ona desiti upravo kada napokon spoznamo ključne sastojke koji čine prostor i vrijeme", zaključio je Greene.