Nauka
0

Brazil: Komarcima mutantima protiv komaraca koji prenose Zika virus

Klix.ba
Vlasti brazilskog grada Piracicaba planiraju širenje zloglasnog Zika virusa usporiti uz pomoć genetski modifikovanih komaraca koji bi trebali istrijebiti divlje komarce, glavne prenosnike ovog opakog virusa.

Naučnici su još 2014. godine pokušali smanjiti preveliku populaciju komaraca koja je naseljavala ovo vlažno područje na jugu države.

Rezultati su pokazali da je populacija divljih komaraca smanjena za čak 80 posto. Ohrabren ovim rezultatima, grad Piracibaba planira ponovo pokrenuti ovaj program.

Plan je da kompanija Oxitec, koja se bavi proizvodnjom genetski modifikovanih komaraca, planira proizvesti dvanaest miliona jedinki ovog insekta. Naime, Oxitecovi komarci su modifikovani tako da nakon parenja sa divljim komarcima daju neplodno potomstvo.

"Oduvijek smo tražili inovativno rješenje za problem komaraca. Rješenje kompanije Oxitec se do sada pokazalo veoma uspješnim. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti zaštiti naše stanovništvo", rekao je načelnik grada Piracibaba Gabriel Ferrato.

Iz kompanije Oxitec dodaju kako će pogoni u Piracicabi imati kapacitet da od Zika virusa i drugih oboljenja žaštite više od 300.000 stanovnika.

Podsjećamo, Reuters navodi kako je u Danskoj zabilježen prvi slučaj osobe zaražene ovim virusom u Evropi.