Nauka
0

Branson daje 10 miliona funti onome ko spriječi globalno zagrijavanje

Sarajevo-x.com
Milijarder Richard Branson želi potvrditi svoju ulogu “spasioca planete” te je odlučio ponuditi nagradu od 10 miliona funti onome ko pronađe najbolje rješenje za problem globanog zagrijavanja.

Sir Richard je sastavio poseban stručni tim koji će ocjenjivati prijedloge za efikasno eliminisanje ugljen dioksida iz atmosfere.

Prošlog septembra, Branson je izjavio kako će sav profit od 5 avionskih i želježničkih kompanija čiji je on vlasnik, a koji se procjenjuje na tri milijarde dolara u proteklih 10 godina, uložiti u istraživanja za razvijanje izvora energije koji neće prouzrokovati globalno zagrijavanje.

“Naša generacija je naslijedila nevjerovatno lijep svijet od naših roditelja, a oni su ga naslijedili od svojih roditelja. Samo od nas zavisi da li će naša djeca naslijediti taj isti svijet. Ne smijemo dopustiti da mi budemo generacija koja će nepovratno uništiti naš okoliš.”, izjavio je Branson.

Međutim, mnogi kritičari ističu kako Richard Branson nije nikakav filantrop koji nesebičnim donacijama želi pomoći svijetu, već da namjerava svoj profit usmjeriti u razvijanje budućih komercijalnih poduhvata koji će mu kasnije donositi profit, a koji se odnose upravo na nezagađujuće izvore energije.