Nauka
0

Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo

Sarajevo-x.com
Naučnici navode da su zahtjevi za palminim uljem u Evropi toliko veliki da stvaraju potencijalnu ekološku katastrofu u jugoistočnoj Aziji.

Popularnost ulja, kojeg su usvojile evropske energetske kompanije kao održivi energetski izvor, rezultiralo je gubitkom velikih količina prašuma u jugoistočnoj Aziji, te pretjeranim korištenjem gnojiva na plantažama palmi u Indoneziji i Maleziji, objavio je New York Times.

U istraživanju koje su proveli naučnici sa "Wetlands International and Delft Hydraulics" instituta u Holandiji, navedeno je da je isušivanje i spaljivanje prašuma, da bi se proširile plantaže palmi, proizvelo ogromnu količinu karbon-dioksida, tako da je Indonezija postala treća država na svijetu po karbonskoj emisiji, odmah nakon SAD-a i Kine.

Političari u mnogim zemljama preispituju odluke o ulaganju milijardi dolara kroz subvencije za povećavanje upotrebe biogoriva, navodi se u magazinu.

Britanska ekološka organizacija Biofuelswatch je objavila da biogoriva ne bi trebala automatski biti klasificirana kao obnovljivi izvor energije.