Nauka
0

BiH zaostaje u razvoju nauke i tehnologije za zemljama jugostočne Evrope

FENA
Formiranje ministarstva za nauku i tehnologiju na državnom nivou, jedna je od osnovnih preporuka iz finalnog Izvještaja o stanju naučnoistraživačke djelatnosti u BiH koji su izradili UNESCO-ovi eksperti.

Prema rezultatima ovog istraživanja koji su danas u Sarajevu prezentirali predstavnici državne Komisije za saradnju s UNESCO-om, BiH je na zadnjem mjestu u oblasti razvoja nauke i tehnologije od svih zemalja jugoistočne Evrope.

Poražavajući podatak koji ide u prilog ovoj ocjeni je da se u BiH trenutno izdvaja 0,05 posto bruto društvenog proizvoda za razvoj nauke i tehnologije, za razliku od prijeratnih 1,5 posto.

Naša zemlja nije dio evropskog istraživačkog prostora, ne postoje državni instituti u ovoj oblasti i nema ozbiljnih naučnoistraživačkih projekata.

-U BiH postoji "gluhoća" organa vlasti na svim nivoima o pitanju istraživanja i razvoja, kaže predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH i član državne komisije akademik Božidar Matić.

On pojašnjava kako se u Daytonskom sporazumu nigdje ne spominje oblast nauke i tehnologije, pa organi vlasti stalno prebacuju jedni na druge odgovornost za ovu oblast.

Također, Matić upozorava kako je BiH jedina zemlja u bivšoj Jugoslaviji koja još nije potpisala evropski program pomoći institucijama države da se uključe u velike istraživačke projekte.

Ohrabruje činjenica da je, uz pomoć UNESCO-a, u ANUBiH pri kraju izrada državne strategije za nauku i tehnologiju, za čiju će realizaciju biti zaduženo državno ministarstvo nauke i tehnologije koje treba formirati.

U skladu s ovom strategijom, predviđeno je da naša zemlja izdvaja dva posto od bruto društvenog proizvoda za razvoj nauke i tehnologije.

Među preporukama UNESCO-a za ovu oblast izdvaja se i ona o formiranju državne agencije za nauku i tehnologiju, te fonda i savjeta za razvoj.

Prema riječima predsjednika državne komisije za saradnju s UNESCO-om, treba formirati nove generacije mladih naučnika i istraživača u BiH, izgraditi istraživačku infrastrukturnu mrežu kroz razvoj laboratorija, te reinvestirati u industrijski razvoj.