CERN
0

"Big Bang" ubrzivač ponovo pokreću u jesen

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon kvara koji se dogodio krajem prošle godine, gigantski hadronski ubrzivač čestica LHC bit će ponovo pokrenut u jesen, objavili su iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u petak.

Na mašini stvorenoj s ciljem rekonstruisanja uslova kakvi su postojali prilikom "velikog praska", naučnici su otkrili kako da spriječe ponavljanje problema koji je uzrokovao njegovo gašenje samo devet dana nakon što je pušten u rad u septembru 2008., saopštio je ekspert CERN-a Steve Myers, a prenose agencije.

Najveći i najkompleksniji sudarač čestica, koji je koštao 9,2 milijarde američkih dolara, pregrijao se zbog problema na kablu koji je povezivao dva magneta za hlađenje. Ubrzivač je postavljen u 27 km dug tunel 100 metara ispod zemlje, na švicarsko-francuskoj granici, gdje je temperatura oko nula stepeni. Vjeruje se da LHC uređaj, koji se razvija već 20 godina, može stvoriti uslove kakvi su postojali na početku stvaranja univerzuma, prije nekih 13,7 milijardi godina.

"Razvijeni su mnogi novi testovi", otkrio je Myers. "Dobili smo mnogo informacija o sudarima čestica, ali i samopouzdanje da će ove godine sve ići kako je predviđeno."

Popravke i modifikacije koštale su oko 30 miliona dolara.