Nauka
0

Bez sna, mozak nameće primitivno ponašanje

Sarajevo-x.com
Prema novoj studiji, nedostatak sna uzrokuje iracionalno reagovanje na loše situacije koje pak vodi primitivnijem ponašanju. Naučnici se brinu zbog ovoga jer nam moderni život nameće sve brži tempo i ukida nam san koji je najvažniji u obnovi tijela i uma.

Kada osoba ne spava dovoljno, centri za emocije nameću joj dramatično i iracionalno ponašanja u slučaju loše situacije, prenio je LiveScience.

"Kada ne spavamo dovoljno, naš mozak se vraća na primitivno stanje i nameće nam isto takvo ponašanje. Time nam je onemogućeno da se normalno ponašamo i reagujemo na događanja i situacije", rekao je naučnik Matthew Walker sa univerziteta u Californiji koji je radio na studiji.

Do sada je bilo poznato da nedostatak sna utiče na imunološki sistem te na učenje i pamćenje, ali je vrlo malo istraživanja rađeno na polju ponašanja.

"Već smo pretpostavljali da san utječe na emocije i ponašanje, ali da utječe u tolikoj mjeri, to nismo ni pomišljali", dodao je Walker.

Naučnici su otkrili da je hiperaktivno ponašanje i reagovanje uslovljeno "gašenjem" frontalnog dijela mozga u kojem se nalaze centri za kontroliranje emocija.