Nauka
0

Bakterijsko ljepilo lijepi pukotine u betonu

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su razvili bakteriju koja može spojiti i zalijepiti betonske strukture proizvodeći specijalno "ljepilo".
Genetički modificirani mikrob ulazi u pukotine betona, a kada dođe do dna proizvodi mješavinu kalcijum-karbonata i bakterijskog ljepila čija kombinacija lijepi beton.

Bakterija "BacillaFilla" u kratkom periodu postaje čvrsta kao i beton, a dizajnirana je kako bi zgrade duže trajale.

"Oko 5% ukupne emisije CO2 je rezultat proizvodnje betona, što doprinosi globalnom zagrijavanju. Pronalazak načina na koji će se produžiti životni vijek postojećim betonskim strukturama, smanjiti će štetan uticaj na okolinu i biti važan korak naprijed ka održivom rješenju ovog problema. Ovo otkriće bi moglo biti korisno u područjima koja su podložna čestim zemljotresima, gdje bi se mogle sanirati pukotine u građevinama, čime bi se one učinile čvrstim i sigurnim", rekla je dr. Jennifer Hallinan, vođa ovog projekta.

Bakterija koju su naučnici koristili se naziva "Bacillus subtilis" i prirodno se nalazi u zemljištu. Spore ove bakterije germiniraju tek kada dođu u dodir sa betonom. Pokreće ih određena pH vrijednost ovog materijala. U sebi imaju gen za samouništenje što im onemogućava da prežive na otvorenom.

Kada ćelije germiniraju, one ulaze u pukotine u betonu i mogu "osjetiti" kada dođu do dna, jer se tada počinju grupirati. Grupiranjem se ćelije razdvajaju u tri grupe. Prva grupa proizvodi kristale kalcijum-karbonata, druga se ponaša kao vezivno vlakno, a treća proizvodi ljepilo koje popunjava prazninu, piše "Daily Mail".

Bakterijsko ljepilo su dizajnirali studenti na Univerzitetu u Newcastleu u projektu namjenjenom za internacionalno takmičenje u nauci u SAD-u.