Prijeti pandemija
0

Bakterija otporna na antibiotike pronađena u još tri države

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Bakterija otporna na skoro sve antibiotike raširila se u trima državama i pojavljuje se širom svijeta, javljaju američki zdravstveni radnici. BBC javlja da su se novi slučajevi pojavili u SAD-u i Kanadi, i to kod ljudi koji su se podvrgnuli medicinskim zahvatima u Indiji, gdje je bakterija i otkrivena.

Britanski medicinski žurnal objavio je da u Velikoj Britaniji ima nekoliko oboljelih od bakterije, koji su također posjetili Indiju iz medicinskih razloga.

Još uvijek nije poznato koliko je smrti prouzrokovala bakterija, jer nema centra koji bi bilježio takve slučajeve.

"Ovo je zaista veliki problem. Sve je veći broj oboljelih, a proizvodi se malo novih antibiotika", rekao je direktor odjela za infektivne bolesti na Univerzitetu Melbourne, dr. M. Lindsay Grayson. "Samo je pitanje vremena kada će se početi širiti od čovjeka do čovjeka i prerasti u epidemiju."

Grayson predvodi konferenciju američkog društva za mikrobiologiju u Bostonu, na kojem se najviše pričalo o novoj bakteriji NDM-1, koja je dobila ime po New Delhiju.

"Ova bakterija ima sve što je potrebno za pandemiju. Proširit će se cijelim svijetom putem aviosaobraćaja", prognozira profesor mikrobiologije na Medicinskom fakultetu u južnom Parizu, dr. Patrice Nordmann.

"Trebalo bi skrenuti pažnju na svaki prijavljeni slučaj i alarmirati javnost", rekao je šef laboratorije u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, Brandi Limbago.