Nauka
0

Autogrami na daljinsko upravljanje

Sarajevo-x.com
Margaret Atwood je putovala u mnoga daleka mjesta, provela mnoge besane noći i bila u autorskom grču. Umorna od iscrpljujućih turneja radi promovisanja knjiga, ova kanadska spisateljica dobitnica Booker nagrade otkrila je svoj izum: olovku na daljinsko upravljanje koja omogućava piscima da potpišu svoje knjige za obožavatelje koji su kilometrima daleko.

Međutim, postoji bojazan da bi njen izum pod nazivom 'LongPen' mogao prekinuti lični kontakt između pisca i čitalaca. Atwood tvrdi da će to samo poboljšati njihove odnos.

"Ja ovo smatram demokratičnom napravom. Fizički ne možete biti u pet zemalja u isto vrijeme. Sa 'LongPenom' vi zaista možete biti u pet zemalja u isto vrijeme", izjavila je Atwood.

Kada je 66-godišnja Margaret Atwood najavila svoj izum krajem 2004. godine mnogi su smatrali da je to samo jedna neslana šala. Međutim, ovakav inventivni duh nije iznenađujući od spisateljice čiji je interes za nauku i tehnologiju vidljiv u romanima prožetim naučnom fantastikom, kao pto su "The Handmaid's Tale" i "Oryx and Crake."