Nauka
123

Australska naučnica tvrdi da će muškarci izumrijeti

Klix.ba
Jenny Graves
Jenny Graves
Jedna od najpoznatijih australskih naučnica Jenny Graves tvrdi da muškarci izumiru, odnosno da će žene biti pobjednice u "bici spolova".

Ona tvrdi da krhkost muškog Y hromozoma znači da muškarci idu prema izumiranju. Svoju teoriju zasniva na broju gena u muškim i ženskim hromozomima te ističe da u ženskim X hromozomima, ima oko hiljadu zdravih gena. Prema njenim riječima, tokom stotina miliona godina broj gena u muškom hromozomu opao je ispod 100 kod današnjeg muškarca. Dodaje kako žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan Y. Graves ocjenjuje kao je ključ u tome što se u paru, što je slučaj kod žena, hromozomi mogu međusobno "popravljati", prenosi Daily Mail. U nedostatku partnera, hromozom Y teško popravlja greške i postepeno se raspada, smatra ona.

Profesorica Graves, koja radi na Univerzitetu u Canberri, kaže da je to loša vijest za muškarce. "To je lijep primjer onoga što ja nazivam glupi dizajn. To je evolucijska nesreća", istakla je profesorica Graves. Međutim, postoje neke dobre vijesti. Profesorica Graves procjenjuje da će proći još pet miliona godina dok muškarci i hromozom Y nestanu. Drugi stručnjaci, međutim, pozivaju ljude da ne paniče, te ističu da hromozom Y nije izgubio nijedan gen u posljednjih 25 miliona godina.

Prema njihovim riječima, pet ili šest miliona godina će u medicini biti sasvim dovoljno vremena da se pronađe rješenje za navedene nedostatke hromozoma Y. Profesorica Graves je međutim odlučna u svojoj teoriji te predviđa kako će raspadnuti hromozom Y zamijeniti novi hromozom, što će dovesti do stvaranja nove vrste muškarca.