Nauka
0

Australijski senat ukinuo zabranu kloniranja

Sarajevo-x.com
Australijski senat je ''tijesnom'' većinom izglasao ukidanje zabrane kloniranja ljudskih embriona za potrebe istraživanja matičnih ćelija, koja je donesena prije četiri godine, što znači da je potencijal za medicinska dostignuća prevagnuo u odnosu na moralne dileme.

Senat je glasao 34 protiv, 32 za dopuštanje terapeutskog kloniranja, koje uključuje uklanjanje jezgra neoplođenog ljudskog jajeta i dodavanje DNK da bi se razvio embrij u laboratorijskom okruženju. Naučnici su lobirali kod zakonodavaca da omoguće istraživanje matičnih ćelija i dopuste terapeutsko kloniranje embrija u medicinske svrhe.

Od usvajanja zabrane kloniranja bilo je dopušteno samo ekstraktovanje matičnih ćelija iz embrija koji su se koristili za umjetnu oplodnju. Protivnici ukidanja zabrane su upozorili da se tehnologija može zloupotijebiti za ljudsko kloniranje i kreiranje životinjsko-ljudskih hibrida.

Naučnici se s druge strane nadaju da će istraživanje matičnih ćelija eventualno dovesti do boljeg tretmana bolesnih osoba ili učinkovitijih lijekova za bolesti kao što su Parkinsonova ili Alzheimerova, kao i za povrede kičme, dijabetes i artritis.