Nauka
0

Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop

Sarajevo-x.com
Australija ili Južnoafrička Republika imat će najveći radioteleskop, Square Kilometre Array (SKA), instrument koji će pomoći da se dođe do saznanja u nauci do kojih prije nismo mogli doći, a odnose se na saznanja nakon Velikog praska, prenose strane agencije.

Južnoafrička Republika i Australija su finalisti koji se takmiče da budu domaćini ovog projekta koji će imati hiljade radiosatelita i masivnu antentu, a ukupna površina bit će jedan kvadratni kilometar.

Nacrt radioteleskopa, koji je nastao u saradnji međunarodnog konzilija naučnika bit će 50 do 100 puta osjetljiviji od današnjeg najboljeg radioteleskopa, a projekt će koštati dvije milijarde dolara. Zamišljeno je da ovaj teleskop prikupi radiotalase iz dubine svemira, do koje nikada prije nismo imali prilike doći i čiji su izvori stari milijarde godina.

Naučnici tvrde da će im teleskop pomoći da vide Univerzum na novi način i da shvate njegovo porijeklo, kao i posljedice Velikog praska. Odluka o tome koja zemlja će biti domaćin najvećeg radioteleskopa bit će donesena u martu.