Nauka
0

Astronomi otkrili da se eksplozija zvijezde najavljuje puno prije

FENA
Eksploziji zvijezde iz galaktike Lynx 2006. prethodio je kratki bljesak dvije godine prije, otkrila je ekipa europskih, japanskih i kineskih astrofizičara potvrdivši da su oba događaja bila povezana s istom zvijezdom.

Astronomi dosad nisu opažali znakove koji bi upućivali da će uskoro eksplodirati zvijezda, što znači njezin kraj. Te zvijezde koje su postale "supernove" nakratko se svrstavaju među najsvjetlija nebeska tijela.

Povjerenstvo za atomsku energiju (CEA) čiji su znanstvenici sudjelovali u istraživanju misle da "taj znak upozorenja daje astronomima mogućnost da 'predvide' eksplozije i da promatraju zvijezde sve do samog kraja njihova životnog puta".

SN2006jc je dostigao najveći mogući sjaj koji se dade usporediti sa sjajem kod najsnažnijih eksplozija zvijezda: više od milijardu puta je jači od sjaja sunca, prema radovima objavljenim u znanstvenom časopisu Nature.

Riječ je o zvijezdi velike mase, 15 do 25 puta veće od mase sunca, koja se najvjerojatnije sastoji od ugljika i kisika u sredini bogatoj helijem.