Nauka
0

Astronomi dokazali postojanje tamne tvari u svemiru

FENA
Astronomi su konačno dokazali postojanje tamne tvari, materije u svemiru koja se ne vidi jer ne emitira nikakvo elektromagnetsko zračenje. Te je tvari u svemiru daleko više od obične, nama vidljive materije.

Dokaz je otkriven promatranjem sudara dviju ogromnih galaksija, izvještava Glas Amerike.

Sve do sada, tamna tvar bila je samo hipoteza. Prvi je puta predložena prije više od 70 godina kao objašnjenje za fenomen da se neke galaksije, koje se gibaju svemirom neuobičajeno velikom brzinom, ne raspadnu. Znanstvenici su sugerirali da neki nevidljivi oblik materije posjeduje dovoljno gravitacijske sile da održi takvu galaksiju na okupu.

No, astronom Univerziteta Arizone Douglas Clowe kaže da ideja o nevidljivoj tvari astronomima nije baš bila lagodna: "Astronomi su se dugo nalazili u lagano neugodnoj situaciji da moraju svoja osmatranja objašnjavati nečime za što nismo znali postoji li uopće."

To se, međutim, promijenilo zahvaljujući radu koji su Clowe i njegovi kolege proveli pomoću rendgenskog svemirskog teleskopa Chandra, američke agencije za svemirska istraživanja, NASA-e. Zahvaljujući tom orbitirajućem teleskopu, oni su promatrali sudar dviju ogromnih nakupina galaksija; sudar koji je bio takve sile da je međusobno rascijepio normalnu i tamnu tvar. To je znanstvenicima olakšalo zamjećivanje tamne tvari, mjerenjem njezine gravitacijske sile izdvojeno od gravitacije normalne, vidljive tvari u zvijezdama i vrućim plinovima sudarenih galaksija.

"To je pružilo prvi izravni dokaz da tamna tvar mora postojati i da mora sačinjavati najveći dio materije u svemiru", kaže Clowe.

Dvije nakupine galaksija prošle su jedna kroz drugu nevjerovatnom brzinom od 16 miliona kilometara na sat. Pri prolazu, veći dio vidljive tvari u obje nakupine – koji je u obliku vrućih plinova – udario je jedan u drugog i usporio se. No, tamna tvar je jurila dalje jer ne ulazi u interakciju na jednak način.

Znanstvenici su mogli sa sigurnošću ustvrditi da se tamna tvar zaista nalazila tamo gdje su tvrdili, jer su i svemirski teleskop Hubble i veliki zemaljski teleskopi pokazali da je njezino ogromno gravitacijsko polje iza sebe iskrivilo svjetlost koja je dolazila s udaljenijih objekata.