Nauka
0

Astronomi će na Mjesecu tražiti dokaze o vanzemaljcima

Sarajevo-x.com
Projekt SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) ima zadatak tražiti vanzemaljski život na jedan poseban način, a to je traženje radiosignala koji se namjerno šalju ka Zemlji sa udaljenih zvijezda. No, dva astronoma tvrde da prave dokaze možda možemo naći na Mjesecu.

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su sugerisali da su vanzemaljci možda ostavili tragove na Mjesecu, koji traju duže od radiosignala. Naučnici smatraju da bi na površini Mjeseca mogli biti sačuvani tragovi vanzemaljaca koji su stari i nekoliko miliona godina.

Fotografije koje je već snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter, koji trenutno mapira površinu Mjeseca, dobar su način traženja ovih znakova, piše Daily Mail.

"Iako je mala vjerovatnoća da je vanzemaljska tehnologija ostavila tragove na Mjesecu, prednost je što nam je on blizu i što bi ti tragovi dugo mogli biti sačuvani. SETI bi mogao biti veoma koristan. Potragu moramo proširiti što više. SETI je do sada dominirao u traženju radiosignala", saopćili su naučnici.