Nauka
1

Astronauti uspješno popravili sistem za hlađenje na ISS-u

FENA
Dva NASA-ina astronauta su u utorak proveli više od sedam sati radeći na popravci sistema za hlađenje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Oni su uspjeli popraviti ovaj sistem, koji je od ključnog značaja za funkcionisanje ISS-a, javila je agencija Associated Press.

Astronautima Ricku Mastracchioau i Mikeu Hopkinsu je ovo drugi izlazak iz ISS-a u posljednja tri dana.

Iako su uspješno popravili sistem, došlo je do nastanka manjeg problema. Dok su instalirali rezervnu rashladnu pumpu kišica kristala amonijaka prosula se iz jedne od četiri cijevi za tekućinu. Otrovna tekućina pretvara se u pahuljice na hladnoći i u bestežinskoj okolini svemira.

Zbog toga su astronauti proveli dodatnih 15 minuta u nepropusnoj komori ISS-a kako bi očistili eventualne ostatke opasne teućine sa svojih svemirskih odijela.

Američki dio ISS-a, 100 milijardi dolara vrijednog istraživačkog kompleksa koji leti na otprilike 418 km iznad Zemlje, koji uključuje japanske i evropske laboratorije, bio je bez polovine rashladnog sistema od 11. decembra, kada je otkazao ventil u pumpi.

Šesteročlana posada nije bila u opasnosti ni u jednom trenutku, saopćila je NSA, ali su potrebna oba rashladna sistema kako bi izbacila toplinu iz modula i laboratorija stanice.

Ruski dio stanice ima poseban rashladni sistem.