Mišići im atrofiraju
0

Astronauti u svemiru postanu slabi kao 80-godišnjaci

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon šest mjeseci provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) astronauti postanu slabi kao osamdesetogodišnji starci, pokazalo je istraživanje koje podiže nivo zabrinutosti jer u NASA-i planiraju produžetak trajanja putovanja u svemir.

Biolog Robert Fitts, sa Univerziteta Marquette, naglašava da je ubrzano starenje u svemiru tek privremeno. Mišići astronauta se oporave nakon samo nekoliko mjeseci ponovnog boravka na Zemlji, prenosi AP.

Ipak, postavlja se pitanje šta bi se desilo kad bi, naprimjer, posada sletjela na Mars, a nakon toga trebala hitnu popravku letjelice. Odakle bi crpili snagu za rutinske poslove?

"Ja bih se zabrinuo", kaže Fitts.

Uz dodatna istraživanja i odgovarajuću opremu, ističe on, sve to bi se moglo spriječiti.

"Zaista vjerujem da se sve to može prevazići", kazao je.

Proučavanjem devet američkih i ruskih astronauta na ISS-u od 2002. do 2005. godine utvrđeno je da su izgubili preko 40 posto svoje snage nakon što su šest mjeseci proveli u toj orbitirajućoj laboratoriji. Oni najteži pretrpjeli su najveću atrofiju mišića.

Inače, astronauti koji se vrate iz misije u svemiru bivaju podvrgnuti fizikalnim terapijama, a zbog problema sa ravnotežom ne smiju voziti dvije do četiri sedmice.

Fitts im, osim učinkovitijih vježbi i opreme, savjetuje i da više jedu, iako se pokazalo da su im u svemiru apetiti veoma slabi.