Endeavour lansiran
0

Astronauti NASA-e će piti vlastiti urin

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
S novim planovima američke svemirske agencije NASA-e da udvostruči broj astronauta koje šalje u ova prostranstva, pojavili su se novi problemi, a ubrzo i rješenja. Tako je sa timom letjelice Endeavour lansirana i specifična mašina koja prerađuje urin astronauta i pretvara ga u tekućinu za svakodnevnu upotrebu.

"Radili smo testove ove vode", istakao je Bob Bagdigian, NASA-in vodeći inžinjer. "Nije bilo većih primjedbi. Osim okusa iodina, osvježava kao i bilo koja vrsta vode."

"Imam jedan dio u frižideru. Meni ima dobar okus", dodao je za Telegraph.

Sprava koja urin pretvara u vodu za piće koštala je 250 miliona dolara i bila je jedan od najvažnijih ciljeva 124. misije NASA-e koja je poslana u svemir iz Kennedy Space Centra u Floridi, SAD.

Za punjenje 500.000 galona (1,9 miliona litara) tečnog hidrogena i tečnog oksigena u rezervoar letjelice trebalo je tri sata. Endeavour je u petak lansiran na 15-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

U svom teretnom prostoru nosi modul za dogradnju ISS-a koji će omogućiti da na stanici boravi šestero astronauta umjesto dosadašnjih troje.

U misiji STS-126 planirane su četiri tzv. svemirske šetnje kojima bi astronauti Endeavoura trebali instalirati novi modul sa spavaonicom i kupaonicom za posadu ISS-a i popraviti solarne panele stanice.