Zbog greške u radu računara
0

Astronaut pola sata bio "zarobljen" u svemiru

Sarajevo-x.com
Zbog greške u radu računara astronaut Stephen Bowen ostao je zarobljen pola sata na platformi Međunarodne svemirske agencije.

Za Stephena Bowena i njegovog kolegu Avina Drewa misija pripreme Međunarodne svemirske stanice za život, nakon što NASA pošalje u penziju svoja tri svemirska broda, isprva je izgledala kao posve obična i još jedna od misija u nizu. No svemirska šetnja ipak nije prošla glatko kako su mislili.

Zbog tehničkih problema na jednoj od stanica robotičke ruke, koja se koristi za prenos astronauta u otvorenom svemiru, Bowen je ostao pola sata zarobljen na uskoj platformi Međunarodne svemirske stanice, oko 350 kilometara od Zemlje.

U trenutku kada je ostao zarobljen na platformi Bowen je nosio opremu tešku preko 360 kilograma.

Kako prenose strani mediji, do problema je došlo kada se ugasila radna stanica koja kontroliše robotičke ruke. Istog trenutka astronauti koji su se nalazili unutar svemirske stanice koristeći se priručnicima i računarima pokušali su osposobiti robotičke ruke i u tome su uspjeli nakon 30 minuta. NASA-ini dužnosnici istakli su da je za tehnički problem kriv računarski softver, te su napomenuli da je kvar otklonjen.

Podsjetimo, tokom narednih šest mjeseci NASA planira da pošalje u penziju svemirske brodove Endeavour, Atlantis i Discovery.