Nauka
28

Asteroid dobio ime po djevojčici Malali Yousafzai

Klix.ba
Djevojčica Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ponovo je u centru pažnje nakon što je asteroid dobio ime po njoj.

NASA-ina astrofizičarka Amy Mainzer je dala ime asteroidu po djevojčici Malali, koja je teško ranjena kada je na nju pucao pakistanski taliban zbog njene borbe za promovisanje prava djevojčica da idu u školu.

To se dogodilo prije više od dvije godine, nakon čega se potpuno oporavila. Od tada je Malala simbol borbe koju je sama započela, a astrofizičarka Mainzer je smatrala da Malalino ime zaslužuje postati besmrtno. Ona je po Malali nazvala asteroid koji je otkrila u junu 2010. godine.

"Moja kolegica Carrie Nugent mi je rekla da vrlo malo asteroida nosi ime po osobama koje se bore za prava žena, pa sam asteroid nazvala 316201 Malala ili 2010 ML48. Radi se o asteroidu prečnika od četiri kilometra. Njegova površina je tamna, boje printerskog tonera. Nama su potrebni pametni ljudi da riješe najveće probleme čovječanstva. Mi ne možemo sebi priuštiti da odbacimo polovinu populacije", izjavila je Mainzer.