Nauka
0

Asteroid Apophis bi mogao Zemlju pogoditi 2036. godine

Sarajevo-x.com
Asteroid koji se kreće brzinom 10 kilometara u sekundi, mogao bi pogoditi Zemlju 13. aprila 2036. godine, ubiti milione ljudi i uzrokovati globalni haos, tvrde naučnici.
Scenario koji izgleda kao da je preuzet iz naučnofantastičnih filmova, prema ruskim astronomima bi mogao postati stvarnost kada asteroid Apophis širok 274 metra pogodi Zemlju za 25 godina. No, kako naučnici kažu, nema potrebe za paniku, jer su za ovakav razvoj događaja šanse male. Prema NASA-inim predviđanjima, šanse da asteroid pogodi Zemlju su 1:250.000.

Prvo, asteroid bi morao proći kroz tzv. "gravitacionu ključaonicu", malo područje u svemiru koje može promijeniti putanju asteroida usljed gravitacije Zemlje i to u aprilu 2029. godine, sedam godina prije nego bi mogao biti na putanji koja vodi do Zemlje. Gravitacija Zemlje je toliko snažna da bi putanja asteroida prilikom prolaska kroz "gravitacionu ključaonicu" mogla biti promijenjena, što bi ga poslalo ravno prema našoj planeti, piše Daily Mail.

Donald Yeomans iz NASA-e je također rekao da postoji šansa da asteroid pogodi Zemlju. "Apophis će 2029. godine biti vrlo blizu Zemlje, ali nema opasnosti da će do sudara doći te godine. Tek ukoliko prođe kroz ono što mi zovemo ključaonica, njegova putanja će biti promijenjena i Zemlju će pogoditi 13. aprila 2036. godine", rekao je Yeomans.

"Udar asteroida bi se mogao dogoditi 13. aprila 2036. godine, a naš zadatak je da razmotrimo različite alternative i razvijemo različite scenarije i planove akcije u zavisnosti od rezultata istraživanja koja slijede", rekao je profesor Leonid Sokolov sa Univerziteta St. Petersburg.

Ruski naučnici su održali sastanak prije 14 mjeseci kako bi započeli operaciju čiji je cilj skretanje asteroida sa putanje koja vodi ka Zemlji. Američki naučnici su procijenili da su šanse da asteroid pogodi Zemlju 1:250.000. Oni smatraju da je asteroid dovoljno velik da uzrokuje veliku štetu.

Ukoliko Apophis bude na putanji koja ga vodi do Zemlje, NASA će pokušati poslati bespilotnu svemirsku letjelicu koja bi se sudarila sa asteroidom i uništila ga.

Prošlog je petka Aseroid 2011 CQ1 pogođen iznad Pacifika na samo kilometar od površine Zemlje. NASA je u julu 2005. godine svoju sondu Deep Impact poslala ka kometi Tempel 1 kako bi proučavala njenu unutrašnjost. U misiji je otkriveno da jezgro komete sadrži mnogo prašine, te je mnogo manje zaleđeno nego se prethodno vjerovalo.