Na pomolu nove tenzije?
0

Arktik 'krije' trećinu svjetskog plina

Sarajevo-x.com
Nakon što je otkriveno da se trećina svjetskog prirodnog plina nalaze ispod površine okeana na Sjevernom polu, naučnici smatraju da će uskoro doći do zatezanja tenzija između svjetskih sila, piše Daily Mail.

U istraživanju koje je sprovelo američko Geološko društvo otkriveno je da se na Arktiku nalaze velike količine prirodnog plina 'zarobljne' ispod neprobojnog leda.

Ovakvo otkriće zabrinulo je naučnike koji smatraju da će Rusija, koja je inače najveći svjetski proizvođač plina, sada još više pojačati svoju kontrolu.

Ovaj pronalazak je prvi put je predstavljen pred Ujedinjenim narodima 2001. godine, ali nije postojalo dovoljno dokaza, te su Ujedinjeni narodi ovaj predmet odurnuli 'na stranu'.

Međutim, sada kada je pronalazak prirodnog gasa potvrđen SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju dobiti nadležnost u oblasti Arktika, dok Rusija nastoji dokazati da su vodena prostranstva isključivo pod njenom kontrolom.

Čak su 2007. godine dvije ruske podmornice spuštene na dno okeana kako bi prikupile geološke uzorke vode, a tada su za sobom ostavile titanske kanistere na kojima se nalazi zastava Rusije.

"Arktičke rezerve nafte su veoma male u odnosu na rezerve prirodnog plina, te zbog toga ne bi trebalo doći do izjednačavanja u rezervama nafte, no ukoliko se transportuje određenim državama, Velikoj Britaniji ili Grenlandu, koje su pod nadzorom Danske, može se dobiti na lokalnoj važnosti", kazao je Donald Gautier, naučnik koji je predvodio ovu studiju.

"Pronalazak rezervi događat će se postepeno, jer je nemoguće pronaći sve rezerve odjednom. Uostalom naša studija ima za cilj fokusirati se na geološke uslove Arktika i na to kako će se pronalasci prirodnog plina odraziti na druge dijelove svijeta", pojasni je Gautier, dodajući da su naučnici izumili nove metode pomoću kojih istražuju još uvijek neistražene teritorije i stvaraju bazu podataka.

Pomoću tih metoda naučnici procjenjuju gdje se još mogu pronaći neotkriveni izvori energije.

"Nafta i plin se nalaze u taložnim bazenima, a svaki bazen je zasebna geološka priča", kazao je Gautier, napomenuvši da kada nova baza podataka bude dostupna razumijevanje izvora na Arktiku će biti u potpunosti drugačije.