Nauka
20

Arheolozi tvrde da su pronašli Aristotelovu grobnicu

Klix.ba
Grčki arheolozi vjeruju kako su pronašli grobnicu i mjesto gdje je sahranjen poznati grčki antički filozof Aristotel.

Uprkos činjenici što je u pitanju jedan od najvećih mislilaca na svijetu, o privatnom životu Aristotela se zapravo zna vrlo malo.

Grobnica je zapravo otkrivena prije nekoliko godina, no tek je sad zvanično predstavljeno javnosti kako bi u pitanju moglo biti mjesto na kojem je položen Aristotelov pepeo.

Arheolozi smatraju kako je mjesto sagrađeno kao spomenik slavnom filozofu u blizini njegovog mjesta rođenja.

Konstantinos Sismanidis, arheolog koji istražuje ostatke antičkog grada Stagira još od 1990. godine, za CNN je ispričao kako ima snažne dokaze o tome da grobnica stara 2.400 godina pripadala upravo velikom filozofu.

Sismanidis je pojasnio kako je struktura, udaljena oko 65 kilometara od Soluna izgrađena u čast Aristotela 322 godine prije nove ere.

"Bila je izgrađena jako brzo, bio je to centar antičkog grada Agore. Znamo da je Aristotel umro na otoku Eubeja, ali nakon određenog vremena, uzeli su njegov pepeo i stavili ga u bronzanu urnu. Donijeli su je na njegovo rodno mjesto i napravili oltar koji je slavio Aristotela kao heroja", pojašnjava ovaj naučnik.

Mjesto je dobilo ime Aristoteleion i mještani su se okupljali svake godine kako bi slavili njegovo ime.

Grobnica, koja datira iz godine kad je Aristotel umro, ima pod od mramora i oltar.

Aristotel, rođen 384. godine p. n. e. bio je Platonov student i smatra se jednim od najvećih filozofa na svijetu, ključnim za razvoj ove nauke. Njegova saznanja i teorije utjecale su na razvoj brojnih oblasti poput fizike, metafizike i logike.