Iskopavanja u Italiji
0

Arheolozi pronašli "Zlatnu granu" iz rimske mitologije

Sarajevo-x.com
Italijanski arheolozi tvrde da su pronašli kamenu ogradu koja je čuvala "Zlatnu granu“. Naime, prema rimskoj mitologiji to je drvo koje je imalo zlatno lišće i zahvaljujući kojem je trojanski heroj Eneja mogao sigurno putovati podzemnim svijetom.

Ostaci iz doba Rimljana pronađeni su tokom iskopavanja vjerskog hrama koji je bio izgrađen u čast božice Dijane, u blizini vulkanskog jezera u Alban Hillsu, 30 kilometara udaljenosti od Rima.

Istraživači vjeruju kako je pronađena ograda zapravo 'štitila' ogromni hrast ili pak čempres, odnosno drvo posvećeno Latinima, snažnom plemenu koje je vladalo tom regijom prije uspona rimskog carstva.

Stablo je poznato iz mita o Eneji, junaku koji trgao zlatno lišće s drveta kako bi se zaštitio i odvažio krenuti u Had pronaći mrtvog oca.

Za drvo se veže još jedna legenda, historijski vjerovatnija, prema kojoj je to drvo predstavljalo snagu i moć Latina, odnosno njihovih kraljeva-svećenika.

Svako ko bi slomio granu, pa čak i rob, izazvao bi kralja na borbu do smrti. Ukoliko bi kralj bio ubijen u borbi pobjednik bi zauzeo njegovo mjesto vođe plemena.

Ostatke kamene ograde pronašli su arheolozi koje je predvodio naučnik Filipp Coarelli, umirovljeni arheolog sa Univerziteta u Perugiji.

Pretpostavlja se da ti ostaci datiraju iz brončanog doba, odnosno iz 12. ili 13. stoljeća prije Krista.

"Pronašli smo mnogo komada zavjetnog posuđa. Mjesecima smo iskopavali i ovo je intrigantno otkriće koje dokazuje da je na ovom prostoru bilo veliko svetište“, kazao je Coareli dodajući kako je kamena ograda pronađena na centru tog područja koji je zapravo ruševina hrama Dijane – božice lova.

Priča o Zlatnoj grani i Eneji je dokumentovana je i u Vergilijevom epu o Eneidi.

"I Vergilije nam govori kako Eneja odlazi u podzemni svijet kako bi pronašao svog oca, no najprije otkida granu sa zlatnim lišćem koja je zapravo ključ za ulazak u Had“, kazao je Shristopher Smith, profesor historije, prenosi Daily Telegraph.