Tajna stara 1.800 godina
0

Arheolozi našli tunel ispod drevnog meksičkog grada

Sarajevo-x.com
Gotovo dva milenija su prošla prije nego je tehnologija otkrila jednu od najvećih tajni drevnog meksičkog grada Teotihuacana. Istraživači su uz pomoć radara otkrili tunel koji je vjerovatno dug oko 120 metara. na njegovim zidovima se nalaze mnogobrojni simboli. Vjeruje se da ovaj prolaz vodi ka tri komore. Do sada je prokopano sedam metara tunela, piše Daily Mail.

Tunel se nalazi trinaest metara ispod površine tla. Prvo otkriće se dogodilo 2003. godine za vrijeme obilnih kiša, kada je voda prolazila kroz rupu na tlu i tekla u tunel. Ni jedna grobnica monarha nikada nije pronađena na ovoj lokaciji.

"Na kraju tunela se nalazi nekoliko komora koje bi mogle sadržavati posmrtne ostatke vladara mezoameričke civilizacije. Ukoliko to bude tako, onda možemo govoriti o najvećem arheološkom otkriću u 21. stoljeću. Znamo da je grad Teotihuacan izgrađen kao replika onoga što su tadašnji ljudi vidjeli kao kosmos, univerzum. Vjerujemo da je tunel zapravo rekreacija podzemnog svijeta", rekao je Sergio Gomez Chavez, arheolog sa Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i historiju.

Grad Teotihuacan sa svojim velikim piramidama sunca i mjeseca je sačinjen od labirinta i palača, hramova, kuća, radionica, tržnica i ulica. Izgrađen je oko 100. godine prije Krista, a egzistirao je do osmog stoljeća. Arheolozi smatraju da je bio najutjecajniji grad u Sjevernoj Americi, te da je na svom vrhuncu imao 200.000 stanovnika.

Uprkost stogodišnjem istraživanju, iskopano je samo pet posto grada Teotihuacan. Mali robot na daljinsko upravljanje je prvi istraživao ruševine. Opremljen kamerom je ušao kroz mali otvor, a u novembru prošle godine su u tunel ušli i istraživači.

Na lokaciji radi oko 30 eksperata. U dubinu tunela se spuštaju ljestvama. Oni vjeruju da je ulaz u tunel bio blokiran gomilanjem kamenja, pa čak i dijelova uništenog hrama. To se dogodilo između 200. i 300. godine.

Termalni snimci su bili ključni u arheološkim iskopavanjima. Prošlog mjeseca je satelitima locirano 17 piramida i 3.000 drevnih naselja skrivenih pod zemljom.

Više od 1.000 lokacija je otkriveno zahvaljujući infracrvenoj tehnologiji kojom je moguće vršiti ispitivanja ispod pustinjskog pjeska sa oko 724 kilometra iznad Zemlje.

Opeka koju su stari Egipćani koristili je mnogo gušća od pjeskovitog tla, tako da su mogli oblikovati svoje domove, hramove, grobnice i druge strukture sagrađene prije nekoliko hiljada godina. Njihovi oblici su otkriveni satelitom.

Robot napravljen na Univerzitetu u Leedsu je također došao do novih otkrića u unutrašnjoj komori Velike piramide u Gizi. Njegova kamera je snimila male hijeroglife napisane crvenom bojom na podu male skrivene komore.

Egiptolozi vjeruju da, ukoliko dešifruju znakove, mogu odgonetnuti tajnu zašto su tuneli, vrata i tajne komore izgrađene unutar piramida.