Nauka
0

Amerikanci ne razumiju druge ljude

Sarajevo-x.com
Bahati američki individualizam ometa Amerikance u razumijevanju stajališta drugih ljudi, kaže nova studija. Psiholozi sa Univerziteta u Chicagu kažu da je egocentrizam najveći problem Amerikanca jer im onemogućava da razumiju perspektivu drugih kultura, objavio je LiveScience.

Jednostavnim eksperimentom, psiholozi su došli do saznanja o raznolikosti u komunikaciji među kulturološki različitim društvima. Amerikanci su se pokazali kao najlošiji jer se vrlo malo pokušavaju "postaviti na nečije mjesto" ili uopšte razumijeti nečije gledište.

Kinezi su se pak pokazali kao vrlo obazrivi jer su uspjevali daleko bolje shvatiti šta im druga osoba želi prenijeti ili reći. Psiholozi to objašnjavaju činjenicom da Kinezi žive u društvu koje je "kolektivnije".

"Kulturalne razlike pružaju različit pristup drugim ljudima. One uslovljavaju naš način komunikacije," rekao psiholog spoznajne psihologije sa Univerziteta u Chicagu Boaz Keysar.

Studija je simplificirana u odnosu na pravi život, ali je za psiholge bila vrlo poučna. Naime, Keysar i njegove kolege su na stol stavile dvije kocke i to tako da ih učesnici mogu vidjeti obje. Ali stavili su komad kartona ispred jedne tako da psiholog koji je vodio eksperiment ne vidi jednu od kocki.

Kada su od 20 Amerikanaca zatražili da pomjere kocku, oni su bili zbunjeni jer nisu znali koju od dvije pomaći. Nisu uopšte obraćali pažnju na poziciju u kojoj se nalazi psiholog niti su razmišljali o tome koju od kocki on ne bi mogao vidjeti sa svog mjesta. Iako su deduktivno mogli zaključiti o kojoj je kocki riječ, oni se nisu postavljali na mjesto ispitivača.

Međutim, većina Kineza koja je učestvovala u ispitivanju nije uopšte bila zbunjena u vezi s kockom jer su tačno ocijenili za koju je kocku vjerovatno da osoba preko puta njih ne vidi.

Dok je za Kineze ovaj zadatak "pomicanja kocke" bio relativno lagan, za Amerikance se to pokazalo kao vrlo teško.

"Jaka, egocentrična komunikacija Zapada nije postojala kod Kineza koje smo ispitali. Oni su u većini slučajeva bili kadri staviti se u poziciju druge osobe s kojom komuniciraju", rekao je Keysar

Ova studija, iako simplificirana u odnosu na relani život, pokazala je razlike u kulturama komuniciranja. Detalji u vezi sa studijom objavljeni su u julskom broju "Psychological Science".

U "kolektivnim" društvima kao što je kinesko, više pažnje se obraća na druge ljude, na bližnje, nego na čisto zadovoljavanje individualnih potreba. Razumijevanje drugih ljudi je kod njih veoma razvijena društvena vještina.