Nauka
3

Američki naučnik otkrio tjelesni sat u DNK profilima

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Američki naučnik otkrio je interni tjelesni sat na osnovu DNK profila koji mjeri biološku starost naših tkiva i organa.

Sat pokazuje da neka tkiva brže stare od drugih, baš kao i organi, među kojima razlika zna iznositi i deset i više godina. Istraživači ističu kako će im ovaj sat pomoći da razumiju proces starenja te se nadaju da će to dovesti do proizvodnje lijekova i drugih intervencija koje će usporiti taj proces, piše britanski Guardian.

"Bilo bi vrlo uzbudljivo razviti takvu terapiju kojom bi bilo moguće resetovati sat i održavati ljude mladima", rekao je Steve Horvath, profesor genetike i biostatistike na University of California u Los Angelesu.

Upravo je on utvrdio da se kroz DNK profil može mjeriti proces starenja tkiva i organa. Taj sat najviše oscilira do 20. godine, nakon čega je nešto stabilniji.

"Poznato je da sijeda kosa znači starenje, međutim, niko ne može reći da ga ona uzrokuje. Isto tako, moramo proučiti i razumjeti procese u tijelu uz pomoć DNK profila", rekao je on.

Naravno, različita oboljenja dodatno ubrzavaju proces starenja, a sat je otkrio i neke zanimljive činjenice poput toga da tkivo na ženskim dojkama stari brže od tkiva na nekim drugim dijelovima tijela, što se povezuje sa sve učestalijim karcinomom dojke.

DNK