Nauka
0

Američki naučnici razvili tehnologiju koja u nekoliko nanosekundi pretvori vodu u led

Sarajevo-x.com
Naučnici američke vlade su razvili tehnologiju koja može pretvoriti vodu u led za samo nekoliko nanosekundi. Naučnici iz Sandia National Laboratory u gradu Albuquerqueju, ipak upozoravaju da je temperatura takvog leda veća od tačke ključanja vode.

"Tri agregatna stanja vode koje mi poznajemo - hladni led, tečnost na sobnoj temperaturi i vrela para - su u stvari samo mali dio 'repertoara' stanja vode", izjavio je Daniel Dolan, istraživač iz Sandia laboratorije. "Kompresovanje zagrijava vodu. Ipak u uvjetima ekstremnih pritisaka, lakše je vodi da pređe u svoje čvrsto stanje (led) nego da zadrži svoje tečno stanje".

U eksperimentu, određena zapremina vode koja je bila predmetom kompresije se "stisnula" naglo i diskontinualno, konzistentno formiranju skoro svake poznate vrste leda, osim uobičajene, gdje pri stvaranju leda voda povećava svoju zapreminu. Naučnici naglašavaju da se samo "obični" led širi pri stvaranju. Postoji barem 11 poznatih oblika leda koji se javljaju na različitim temperaturama i pritiscima.

"Ovaj rad", izjavio je Dolan, "je osnova naučnog istraživanja koje će nam pomoći da razumijemo ponašanje materijala u ekstremnim uvjetima".