Nauka
16

Američki i ruski astronauti se vratili sa ISS-a nakon godinu dana

Klix.ba
(Foto: EPA)
Američki astronaut Scott Kelly i njegove ruske kolege Mikhail Kornienko i Sergey Volkov su se vratili na Zemlju nakon što su godinu dana boravili u svemiru.

Kelly i Kornienko su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) proveli dvostruko više vremena nego što je to uobičajeno. Njihov produženi boravak je dio istraživanja kojem je cilj utvrditi kako na tijelo utječu duga svemirska putovanja. Naučnici će rezultate testova obavljenih na Kellyju uporediti s rezultatima testova njegovog brata blizanca Marka, koji je bio na Zemlji.

Kapsula Soyuz u kojoj su bili Kelly, Kornienko i Volkov, spustila se pomoću padobrana u Kazakhstan. Nakon ove misije Kelly ima ukupno 520 dana provedenih u svemiru, a putovao je četiri puta.

Surovi uvjeti u svemiru uzimaju danak, javlja se atrofija mišića, problemi sa snom, vidom, izloženost radijaciji i slično.

"Osjećam se veoma dobro, ali mi je najteže bilo to što sam bio odvojen od ljudi koje volim", izjavio je Kelly nakon povratka na Zemlju.

On će biti prevezen avionom u sjedište NASA-e, nakon čega će početi testovi. Njegov brat Mark je penzionisani astronaut.

Novi tim astronauta, koji će poletjeti u svemir 18. marta iz Kazahstana, čine Amerikanac Jeffrey Williams te Rusi Aleksey Ovchinin i Oleg Skripochka.