Nauka
0

Američka vojska prezentirala novo lasersko oružje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska je prezentirala novo oružje, a radi se o laserskom oružju čije zrake čine da se osobe osjećaju kao da su zapaljene. Vojska naziva svoje novo oružje ''sistemom za aktivno odbijanje'', ali ipak takav naziv ne umanjuje mogućnosti ovog oružja.

Vojska ga smatra „nesmrtonosnim“ načinom da se neprijatelj natjera da ispusti oružje. Osim što stvara užasan tjelesni osjećaj, tehnologija je navodno bezopasna.

Vojni zvaničnici su izjavili da bi ovo oružje moglo spasiti živote vojnika i civila u mjestima kao što su Irak ili Afganistan.

Ne očekuje se da će oružje ući u proizvodnju prije 2010. godine, ali svi zvaničnici američke vojske su izrazili interes za njega.

Tokom prve medijske demonstracije oružja, vojnici su sa velike antene montirane na vojnom kamionu ispalili zrake na osobe koje su predstavljali pobunjenike u scenariju s kojim bi se američke trupe mogle suočiti u ratnim zonama.

Svi koji su bili pogođeni zrakom odmah su počeli skakati zbog iznenadnog osjećaja vreline širom tijela. Iako ova ''vrelina'' nije bila bolna, bila je toliko intenzivna da su učesnici mislili da im je odjeća zapaljena.

Sistem koristi elektromagnetne milimetarske valove, koji mogu penetrirati manje od pola milimetra kože, što je sasvim dovoljno da izazove nelagodni osjećaj.

Milimetarski talasi ne mogu prolaziti kroz zidove, ali mogu prodrijeti kroz većinu odjeće. Nije poznato da li ovi valovi mogu prodrijeti kroz staklo.