Nauka
0

Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela na Floridu

FENA
Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela je u četvrtak na Floridu u predviđeno vrijeme prije izlaska sunca, nakon 12-dnevne orbitalne misije.

Atlantis s posadom od šest članova sletio je u 10.21 sati po evropskom vremenu na pistu dugu 4.500 metara u svemirskom centru Kennedy, blizu Cap Canaverala odakle je letjelica lansirana 9. septembra.

Povratak Atlantisa je kasnio 24 sata zbog loših meteoroloških uvjeta, ali i zato što je otkriven neki neidentificirani predmet koji je lebdio ispod letjelice.

Nasa je pristupila vizuelnoj inspekciji kako bi se uvjerila da se ne radi o nekom vitalnom komadu termičkog štitnika broda i da brod nije udaren i oštećen.

Ova misija je značila nastavak izgradnje Međunarodne svemirske stanice (ISS) koja je prekinuta nakin nesreće broda Kolumbija 1. februara 2003. godine, prilikom njegovog povratak u atmosferu, kada je sedam astronauta izgubilo život.

Svemirska letjelica i njena posada dodali su ISS-u novi modul od 16 tona čija će druga solarna antena od 73 metra omogućiti da se udvostruči njegova sadašnja električna snaga.

Vezani članci