Nauka
97

Amazon: Nove fotografije izoliranog plemena, Peru želi uspostaviti kontakt

Klix.ba
(Foto: Jean-Paul van Belle)
Izolirano amazonsko pleme fotografisano je po prvi put nakon što su njegovi članovi prije nekoliko mjeseci ubili jednog istraživača.

Više od 600 godina pleme Mashco Piro, inače dio naroda Cujareno, živi bez dodira sa civilizacijom u pograničnom predjelu između Perua i Brazila. Sada, peruanska vlada ima namjeru stupiti u kontakt sa neobičnim stanovnicima prašume.

U posljednje vrijeme članovi plemena su počeli zalaziti u sela kako bi došli do hrane, alata i oruđa, a sve zbog krčenja šume, djelovanja narkokartela i turista koji narušavaju njihovo stanište.

Istraživač Leonardo Perez ubijen je u mjesecu maju nakon što ga je jedan pripadnik plemena pogodio strijelom u srce. Pretpostavlja se da su od Pereza tražili oruđe te da su nezadovoljni odgovorom odlučili ubiti 20-godišnjeg Pereza.

Također, 2011. godine pripadnici plemena su ubili vodiča Shacoa Floresa koji je sa njima redovno trgovao mačetama i posuđem. Pretpostavlja se da je ubijen nakon što im je Flores predložio da prestanu živjeti nomadskim životom.

"Mashco Piro žive na ovom području godinama, a sada se mogu vidjeti na obalama rijeka, umjesto u dubini šume odakle su protjerani", rekla je naučnica Rebecca Spooner.