Nauka
0

Alkohol umanjuje moć ispravnog odlučivanja

Sarajevo-x.com
Nova studija pokazala je da omladina koja često konzumira alkohol s vremenom gubi sposobnost donošenja kvalitetnih i povoljnih odluka. Ukoliko se u ranim tinejdžerskim godinama počne intenzivno konzumirati alkohol, moć rezonovanja postat će sve skučenija.

Na izradi studije o konzumaciji alkohola među adolescentima radili su dr. Anna E. Goudriaan i njene kolege sa Univerziteta Missouri - Columbia. Ova istraživanja pak nisu pokazala šta nastupa prvo - slaba moć odlučivanja ili tendencija ka ozbiljnijem problemu sa alkoholom.

Adolescencija i rano odrastanje su periodi u kojima omladina, zbog načina života i stepena zrelosti, češće konzumira alkoholna pića. No, ti periodi su također i ključni za donošenje odluka koje u najvećoj mjeri utiču na budući život osobe.

U ovom istraživanju učestvovalo je oko 200 studenta - oni koji intenzivno piju i oni koji su umjereniji u alkoholu. Test koji su morali uraditi sastojao se od nekoliko kockarskih igara u kojima presudnu ulogu igra prava odluka poteza.

Studenti koji su se izjasnili kao stalni konzumenti alkohola nisu ispravno odlučivali te su stoga konstantno gubili u igrama koje su bile dio testa.

"Studija je jasno pokazala da omladina koja često konzumira alkoholna pića, nema razvijenu moć ispravnog odlučivanja. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući", izjavila je za Reuters dr. Goudriaan.