Nauka
0

Alkohol opasniji od ecstasya

Sarajevo-x.com
Neki od vodećih britanskih stručnjaka za droge zahtijevaju od Vlade da staru klasifikaciju droga odbace i usvoje novu koja će realnije oslikavati štetnosti duhana i alkohola.

Naučnici, uključujući i članove vladine Komisije za droge, napravili su rigoroznu procjenu o štetnim utjecajima 20 vrsta droga te smatraju da se ona treba usvojiti što prije .

Trenutno u Britaniji postoji ABC sistem rangiranja, gdje A predstavlja najštetnije droge, a C najblaže. Stručnjaci smatraju da, ako će se zadržati sadašnji sistem rangiranja, onda alkohol treba uvrstit u grupu A, a duhan u grupu B.

"Suočavamo se sa velikim problemom", rekao je Colin Blakemore, direktor Medical Research Councila. "Droge nikada nisu bile lakše za nabaviti, nikada nisu bile jeftinije i nikada se nisu ovako rašireno koristile kao danas"

"Obrasci kojih smo se držali 40 godina očito nisu imale nikakvog efekta što se smanjenja korištenja tiče. Smatram da ovo pitanje zaslužuje da ga se ponovo razmotri sa svježim pogledima na stvari. Glavni princip ove studije je da se ne pristupa strastveno i pristrasno ovom veoma škakljivom problemu."

David Nutt, psiho-farmaceut sa Univerziteta Bristol i član Savjetnog vijeća o zloupotrebi droga, koje savjetuje ministre dodao je: "Ono što želimo da kažemo jeste da bi trebali ponovo razmotriti kazne u svjetlu novih saznanja. Trebali bi se potruditi i napraviti adekvatniji zakonski odgovor. Ono što želimo reći jeste da su sve droge opasne, čak i one uobičajene i svakodnevne poput alkohola".

Professor Nutt i njegovi saradnici analizirali su dokaze o štetnosti 20 vrsta droga, uključujući heroin, kokain, kanabis, alkohol, ecstasy, LSD i duhan.

Finalni rezultati stavili su heroin i kokain na prvo mjesto kao najopasnije droge. Alkohol se našao na petom mjestu, amfetamin "speed" je na osmom, a duhan na devetom mjestu. Kanabis je na 11., dok su LSD i ecstasy zauzeli 14. odnosno 18. mjesto.

Nisku poziciju ecstasyja na ovoj listi Prof Nutt objašnjava ovako: "Iako je bilo izolovanih slučajeva smrti, ecstasy je relativno bezbjedna droga. Uzrokuje manje od 10 smrtnih slučajeva godišnje. Alkohol sa druge strane u prosjeku ubije jednu osobu dnevno, a hronično korištenje je još smrtonosnije."