Istraživanje
0

Agresivne majke rađaju mušku djecu

Sarajevo-x.com
Rezultati studije u Novom Zelandu su pronašli vezu između visokog nivoa testosterona kod žena i rađanja dječaka.

Istraživanje postavlja pitanje da li isključivo je spol djeteta određen isključivo slučajem.

Tim koji je vodila dr. Valerie Grant sa odsjeka za medicinu i zdravlje Univerziteta u Aucklandu, je pronašla vezu između prisustva visokog nivoa muškog hormona testosterona u maternici krave i mogućnosti da krava oteli tele mužjaka.

Veza bi mogla objasniti obrasce u ljudskoj populaciji kao što je npr. fenomen “efekta rata”, u kojem se javlja neproporcionalan broj dječaka koji su rođeni poslije teških vremena, kao što su ratovi.

Ranija istraživanja su ponudila vezu između dominantnog ponašanja životinja ženki i povišenog nivoa testosterone. Vjeruje se da stres povećava nivo hormona.

Tim stručnjaka je ekstrahirao folikule iz jajnika i testirao prisutnost testosterona prije nego što su oplodili jajašca. Ta jajašca, koja su bila izložena većem nivou testosterona, su imala više mogućnosti da se razviju u muške embrione.

Istraživanje je pokazalo da sperma koja nosi “Y” hromozome, koji su prisutni u životinjama mužjaka, ima više šansi da oplodi jajašce ukoliko je izložena testosterone.

Dok je kod krava visok nivo testosterona bio povezan sa dominantnim ponašanjem, kod ljudi je bio povezan sa svim, od niske stope razvoda do desno orijentiranih političkih viđenja i spacijalnih sposobnosti, objavljuje Telegraph.