Nauka
0

Administracija SAD priznala da su polarni mjedvedi ugrožena vrsta

Sarajevo-x.com
Administracija predsjednika SAD-a Georgea Busha odustala je od čvrstog stava o odbijanju priznanja efekata globalnog zagrijavanja.

Administracija je izdala saopćenje u kojem se predlaže zaštita polarnih medvjeda, čije je prirodno životno okruženje ugroženo brzim topljenjem arktičkog polarnog mora.

Sekretar SAD-a za unutrašnje poslove Dirk Kempthrone objavio je da polarni medvjedi trebaju biti uvršteni na listu ugroženih životinja.

''Polarni medvjedi su jedan od najboljih primjeraka opstanka u klimatski surovom okruženju. Zabrinuti smo što se prirodno okruženje u kojem ova vrsta živi bukvalno topi'', izjavio je Kempthorne.

Ekološka udruga SAD-a nije sigurna da li je saopćenje samo dio šire promjene politike administracije Georga Busha, koji do sada nije želio priznati naučne dokaze o klimatskim promjenama.

Ekolozi su pozdravili izvještaj vlade SAD-a, navodeći da će to pojačati pritisak na političare u Kanadi, koji trebaju zauzeti sličan stav. ''Za razliku od SAD-a, Kanada veoma sporo donosi odluke'',

izjavio je Faisal Moola, direktor za nauku fondacije ''David Suzuki''.

''Polarni medvjedi nisu samo simbol Kanade, već su integralni dio ekosistema i kulture sjeverne Kanade. Nadamo se da će Kanada slijediti primjer i ubrzo uvrstiti polarne medvjede na listu ugroženih životinja'', naglasio je Moola.

Procjenjuje se da na Arktiku živi oko 25.000 ovih životinja, pri čemu se dvije trećine populacije medvjeda nalazi u Kanadi.

Globalno zagrijavanje uzrokuje ranije topljenje leda tokom ljeta, što polarnim medvjedima daje manje vremena za lovljenje plijena i prikupljanja zaliha masnoća. Postoje dokazi o prosječnom smanjenju težine medvjeda, a i počeli su se više približavati ljudskim staništima u potrazi za hranom, što je prije bila rijetkost.

Ako bi polarni medvjedi bili stavljeni na listu ugroženih životinja u SAD-u, federalne agencije bi bile obavezne uraditi sve što je u njihovoj moći da zaštite sisare i njihovo životno okruženje.

Ekološke organizacije se nadaju da će se zakonska legislativa usmjeriti prema smanjenju emisije karbon-dioksida i drugih gasova koji zagrijavaju zemljinu atmosferu i utječu na topljenje leda.