Novi El Ninjo
0

2010. bi mogla biti najtoplija godina ikad

Sarajevo-x.com
Novi El Ninjo je počeo. Sporadično zagrijavanje Pacifika, koje može promijeniti vremenske prilike širom svijeta, sada se intenzivizira, kažu meteorolozi, a prenosi The Independent.

Tako će se u narednih nekoliko mjeseci povećati suša u Africi, Indiji i Australiji, očekuju se obilne kiše u Južnoj Africi, dok će u Velikoj Britaniji temperatura ekstremno oscilirati - od toplog do hladnog.

Meteorolozi najavljuju da bi zbog svega ovog 2010. godina mogla biti najtoplija ikad zabilježena.

Ciklični fenomen, koji se javlja svake dvije do sedam godina, u mnogome određuje globalne vremenske prilike. El Ninjo iz 1997-98. u kombinaciji s globalnim zagrijavanjem prouzrokovao je da 1998. godina bude do sada najtoplija ikad zabilježena u svijetu. Svijet je tad prolazio kroz velike suše, a nemali broj katastrofalnih požara je buktao u jugoistočnoj Aziji.

Meteorolozi ne očekuju da će ovaj En Ninjo biti jednak onom iz 1998. godine, ali moguće je da će biti drugi po jačini.

Profesor Chris Folland iz Met Office Hadley Center for Climate Prediction and Research kaže: "Vrlo je vjerovatno da ćemo svjedočiti još većem globalnom zagrijavanju nego proteklih godina. Ustvari, već mu svjedočimo."

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usljed fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana.