Od 1850. naovamo
0

2009. godina jedna od deset najtoplijih

SRNA
Ova godina najvjerovatnije će biti svrstana među "deset najtoplijih" od 1850. godine, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO), pružajući time nove dokaze o globalnom otopljenju.

U izvještaju WMO, čije je sjedište u Ženevi, navodi se da je posljednja decenije već toplija od devedesetih, koje su bile toplije od osamdesetih godina proteklog vijeka.

Podaci koje je prikupila WMO u periodu između januara i oktobra pokazuju da je prosječna globalna temperatura već sada za 0,44 stepena iznad godišnjeg prosjeka zabilježenog za period od 1961. do 1990. godine.

"Otopljenje nije jednoliko, biće još zima i ljeta, ali mi govorimo o trendu. Hladni talasi biće rjeđi dok će topli talasi biti češći", rekao je generalni sekretar WMO-a Michel Jarraud tokom izlaganja izvještaja na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

U izvještaju se ističe da su, dok su temperature iznad normale zabilježene u najvećim dijelovima kontinenata, SAD i Kanada zahvatili hladniji uslovi nego što je uobičajeno.

 Jarraud je naglasio da je Kina saopštila da je 2009. godina "bila treća najtoplija godina u posljednjih pola vijeka".

Preliminarni izvještaj WMO za 2009. godinu zasniva se na podacima dobijenim iz meteoroloških i klimatskih stanica na kopnu, na brodivima i bovama te satelitima.
Potpun izvještaj WMO biće objavljen u martu.