Britanski klimatolozi
0

2009. će biti najtoplija godina dosad

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slijedeća godina biće jedna od najtoplijih u novijoj historiji, objavili su u utorak britanski klimatolozi, te dodali da u narednih nekoliko godina možemo očekivati još veće temperature zraka na globalnom nivou.

Prosječna globalna temperatura za 2009. godinu biće 0,4 stepena Celzijusa veća nego dugogodišnji prosjek od 14 Celzijusa, prenosi Reuters, unatoč kontinuiranom hlađenju ogromnih prostranstva na Pacifiku, fenomenu nazvanom La Nina.

'Ovo će 2009. učiniti najtoplijom godinom u novijoj historiji, uz 2005. godinu kad je prosječna svjetska temeperatura iznosila 14,4 stepena Celzijusa, a temperature će u nadolazećim godinama i dalje rasti', rekli su iz britanskog Met Officea.

Dosad je natoplija zabilježena godina bila 1998. s prosječnom temeperaturom od 14,52 Celzijusa što je bio veliki pomak s obzirom da je u periodu od 60-ih do 90-ih godina prošlog vijeka ta temperatura iznosila 14 stepeni.

Izrazito visoka temperatura 1998. bila je uzrokovana El Ninom, abnormalnim zagrijavanjem površine istočnog, tropskog Pacifika.

Teorije koje se bave prirodnim fenomenima kao što je El Nino i La Nina još nisu pojasnile šta potiče ove mehanizme, ali se sasvim sigurno zna da oni utiču na globalne klimatske promjene.